Scurt Istoric

Istorie Ianuarie 10, 2013

Parohia a fost înființată în 1939 după construirea în cimitirul comunei Coşula a unei mici capele care a devenit biserica parohială a parohiei Lingurari, formată din două sate: Lingurari şi Șupitca.

 In 1989 biserica a fost marita construindu-se un pronaos cu turla si un pridvor si a fost repictata . Din cauza perioadei de prigoana comunista lucrarile s-au facut in graba de aceea structura de rezistenta si hidroizolatia  nu au fost realizate in cele mai bune conditii si de aceea acum sunt necesare lucrari majore de reabilitare.

 In anii ’60 numele de Lingurari a fost schimbat in Pădureni. Preotul actual este al şaptelea preot de la inființare, fiind in parohie din mai 2004. In 2005 satul Șupitca a devenit parohie separata aşa ca Parohia Padureni a ramas doar cu 198 de familii, in prezent scazand pana la 188.

 Satul Padureni (Lingurari) se afla pe fosta mosie a Manastirii Cosula care a fost nationalizata de A.I. Cuza şi împărțită robilor dezrobiti si palmasilor manastiresti.

Cu toate că suntem o parohie săracă, fără prea multe resurse de orice fel, am reuşit, în ultimii ani, împreună cu enoriaşii să înzestrăm biserica noastră cu obiecte noi necesare cultului: Sf. Evanghelie şi toate cartile de cult, cădelniţe, cristelnită,7 rànduri de veşminte preoţeşti, icoane praznicale, mobilier, 3 randuri de acoperăminte pentru Sfanta Masa ; mocheta de trafic intens, sfeşnice, policandru, candele, mobilier şi multe altele. Tot cu ajutorul credincioşilor s-a ridicat în jurul bisericii un gard nou şi s-a renovat în proporţie de 50% casa parohială finalizandu-se lucrarile la interior precum si drenajul de 80 m, o noua fantana şi 150 m gard, urmand sa se inceapa lucrarile de reabilitare a exteriorului si acoperisului. In paralel s-a daramat casa praznicala veche care devenise impracticabila si s-a inceput consructia uneia noi ajunsa acum la placa superioara. In acelasi timp s-a realizat documentatia necesara reabilitarii bisericii si incalzirea locasului de cult cu o centrala termica pe lemne cu gazeificare de 40kw.

Toate acestea le facem spre slava lui Dumnezeu, prin mijlocirea şi ocrotirea patronilor bisericii noastre Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.